Sunday, January 20, 2013

MERBUK : TAIKO SEBERANG JALAN 'ATTACK' BB

Hari ni off day, Birthday Sultan Kedah. Lepak kat rumah, rasa malas nak keluar memikat. Cuaca terlalu panas, dah tu berangin dan banyak sewah. Laporan dari kenkawan baru update semalam,, BH tak mau bunyi, semua duduk diam2,,, rugi le cuti2 ni. Apa kan daya kehendak Illahi, panas dan hujan adalah kehendakNya.

Ari ni isteri sedia sarapan, ada scrambles eggs, kentang, ayam goreng dan ada beberapa lagi, sedikit western. Makan dan makan, bila cuti camni.


Jam 10 pagi keluar rumah dan dengar bukan main kencang lagi dua ekor BH kat pokok teduhan sebaris depan rumah. Keduanya memang boleh masuk buku. Satu tu suara kasar, dan satu lagi sedang tinggi. Bukan main lagi mengancam dengan denak kat depan rumah. Masing2 conquer satu pokok. Yang kasar kat sebelah kanan, dan yang sedang kat sebelah kiri. Mungkin BH dari seberang jalan, meneroka kawasan baru untuk mencari kawasan. Dalam hati rasa tak berapa teringin untuk menaikkan denak atas pokok. Lebih kepada membiarkan agar boleh selalu berkunjung mengadu suara dengan denak kat rumah.

Jam 11.30 pagi tengok ragam BH bukan main lagi gaya yang suara sedang ni. Mengepak kekiri dan kanan, mencari lawan. Akhirnya keinginan memuncak bila lihat akan garangnya BH ni. Terus masukkan denak suara sedang yang masih dalam latihan. Maklumlah baru 1 BH berjaya di tangkapnya.Naikkan denak pokok depan rumah ke ranting paling rendah anggaran 20 kaki. Lepas tu ambil kerusi dan tengok reaksi denak BB. Tiba2 ada permintaan, " Jom, gi mall jap, adik nak beli buku kat MPH". "Emm ada burung letak kat pokok depan tu". 'Tak pa aih, kita pi sat saja". "wokey, wokey".

Tau saje bila oang perempuan kat mall,, ade 2 saje. 1.30 baru balik sampai rumah. Masih dalam kereta terus intai kat jebak atas pokok. " aik, de burung le,,, dah dapat". Terus parking dan dapatkan kamera, terus rakam pa yang patut... isteri pun datang bantu,,, iih best kalau selalu camni, tak payah g jauh2.

cantik burung ni,,,


Sekian, Wallahu'alam.
7 comments:

 1. cantiq...bang..
  tahniah...
  semoga stock tahun ini bisa banyak ya bang...
  salam
  jaka

  ReplyDelete
 2. tahniah paksu, anggaq jebak tukaq lain ka

  ReplyDelete
 3. tq...ha camtu le, rsa tak sesuai tukar baru.

  ReplyDelete
 4. Salam....pak su burung baru derak lebat ada x

  ReplyDelete
 5. aiih xde sini. memang susah nk dpat. kalo ade pun memang dh dapat pada pemikat lain.

  ReplyDelete