Saturday, April 14, 2012

merbuk : Best birds at the best scene.

Teknik menjebak : Part 4


















Port ni memang best... nice scene with lot of merbuks.

Dalam beberapa pulau-pulau kecil belukar yang tumbuh dalam tapak perumahan, kita boleh pilih tapak yang sesuai bagi meletak jebak...







Dalam membuat pilihan, pastikan terdapat sigiak bagi merbuk hinggap terutama semasa asakan pertama merbuk hutan kearah denak. dan disini kita dapati sigiak ialah cable letrik... boleh lah asalkan dapat merbuk bertenggek... kalau dalam bandar sigiak boleh dalam semua bentuk samada tiang letrik, cable, bumbung bangunan dan sebagainya.



tour scene disini :

http://www.youtube.com/watch?v=meIsL6sbgWU&feature=channel&list=UL










Disini tapak pilihan ialah serumpun pokok berduri yang sebahagian atasnya ada ranting mati. Sememangnya merbuk suka hinggap bila ada ranting mati. Tapak sebegini perlu jika merbuk dalam kawasan berkenaan bukanlah otai, kerana merbuk sebegini memerlukan masa untuk masuk ke pelantar jebak.




















10 comments:

  1. iiih cikgu..biase jer. burung mata colour blind.. at least 1 minggu sekali kena buat posting. kenkawan rindu.

    ReplyDelete
  2. tahniah paksu, x dak ka hasil tangkapan bh utk nak sedekah. port sini mmg byk bh waktu pagi. jebak paksu beli mana. lawa anggaq jebak

    ReplyDelete
  3. terima kasih di atas tips yg berguna :)

    ReplyDelete
  4. zaimi kat mana ?.. paksu tak simpan. either lepas or kasi kawan.

    ReplyDelete
  5. saya dok bertam,kepala batas. kalau ada yg nak sedekah tu paksu roger ja kat yg saya dok email baru ni mykhuzaimi[at]gmail.com

    ReplyDelete
  6. paksu org sana gak..dulu sekolah kat kepala batas..hehehe

    ReplyDelete
  7. oyaka, sekolah mana dulu paksu

    ReplyDelete