Monday, May 23, 2011

merbuk : Buncit oh buncit - part 2.

hei hei buncit is back.... just for a week break.

buncit pandai bermain.... lihat le bagaimana terror buncit menepis serangan... huhuhu

just for fun.
video

Sunday, May 15, 2011

merbuk : Buncit Oh Buncit - part 1.



"Buncittttt, buncitttt, .....
buncittt..., buncit"...

"tak de le ma"...

buncitttt.... buncitttt....
"cuba panggil lagi.... tak kan masih tidur"..

"BUNCITTT"...

" eowww "

"Hmmm baru nak jawab, puas panggil".

ni kat bawah meja... tidur lagi.

Begitu lah ceritanya si Buncit...

















'Buncit' sebenarnya asal dari KL, anak kepada taukey restoran.. ntah camna taukey suk bermurah hati kasik kepada pelanggan setianya. masa tu umur lebih kurang 4 bulan.. tapi dah well-trained. berak kencingnya kat toilet, tak sentuh makanan kita, dan yang bestnya sikap manja dan comel air mukanya...

sekarang buncit dah pun setahun lebih... berat dah pun hampir 20kg... berat mcam baby.

sejak buncit jadi ahli keluarga, macam ada satu perasaan sayang kepada buncit ni...

kenape yer...

pandai bermain... main sembunyi katakan.
manjanye macam leh brfikir yang manusia sayangkannya...
bila dukung tak pernah meronta..bahkan terus lembutkan badan...
tak pernah menyentuh makanan manusia.
tidur bersama tuannye dalam bilik.
Bila tuannye mengadap laptop dalm bilik, buncit setia tidur di sebelah... tak kira waktu.
... dan macam2 lagi.

sekarang buncit masih kat UTP... study bersama tuannye.























There is a break for buncit ... back on 20th..

Tuesday, May 3, 2011

merbuk : a travel to golden triangle - part2.

Perjalanan kami seterusnya ke sempadan pergunungan Burma dan Thailand... jauh di pergunungan. Di sini ujud satu masyarakat asli keturunan Kayan or kadaung.. Perjalanan menggunakan pick up dan van kerana kesukaran jalan masuk yang berlubang, terrain yang tinggi dan macam2 lagi.



Dari jalan utama ( jalan tanah merah daa )ke perkampongan ini.... jalan kaki menuruni bukit hampir 3 kilometer... Jalan merupakan track macam org kat tempat kita masuk kedusun di atas bukit. Jalan celah2 batu...

Sebenarnya tempat yang kami lawati ni merupakan satu perkampongan bagi tujuan pelancongan. Bayangkanlah jika kita nak kekampong sebenar dia orang ni kerana nak sampai ke sini pun dah hampir petang... lebih kurang 8 jam perjalanan. dah letih dan dahaga dibuatnya...

dibawah de beberapa keping gambar yang saya snap dalam perkampongan ini...