Friday, July 22, 2011

Merbuk : Melewati Territory Makhluk Hutan.
Hari ni 22nd Julai, Friday... Cuti kat sini..
Semalam Mohamad call.. ajak keluar.
"Mana?"... "1st stop. BA Ba Li, 2nd to Kuala Muda."
"All Wright"... hih seram .. bangun awal cam nak g kerja pulak.

8.45pg sampai kat site... riuh rendah sang merbuk. Getah tua yang menjadi kawasan menenggek beburung ini. Tak ramai pulak dengan tekukur... hanya 2 atau 3 ekor saja yang menyanyi.

Pendek cerita , kat BA BA Li, tak de yang best.. merbuk pikat Mohamad kurang perform hari ni...katanya meluruh. Kmi cepat pack dan terus pecut ke ladang Kuala Muda.... motosikal okey dapat daki bukit... kami terus ke puncak dan stop sebelah 'manager's bungalow. Woo ramai kat sini... suara baik.. mengancam. Ada suara kecik tekan berapi.. satu seladang jati suara tinggi.. satu lagi suara kasar garau lembab.... huh best.

Saya bawa tekukur (BB). satu2nye yang ade. pilih laman sebelah jalan ke manager's bungalow. Nampak laman ni best.. depan cerah...da pokok durian, sempadan dengan sawit muda. tapi mungkin ada gangguan... ada jalan. Apa nak buat, ni je tempat yang best.

Aktiviti yang sedang berlangsung tadi diam seketika kerana gangguan kami. Tak lama lepas tu on seperti biasa bila kami sama sama ambil tempat lepak sebelah sawit. Prestasi BB hari ni ok .. terbaik setakat ini.. da suara kasar garau kaki bedal datang himpit.... turun sebelah jalan. Lepas tu terbang masuk sawit bila seorang staff pejabat naik motosikal disebelah denak.

Dari aspek performance BB best hari ni bila tengok kuku sigiaq 2 pusingan bila garau kasar datang tadi. Kemudian kuku lagi bila sigarau turun sebelah jalan. Tak sempat nak aksi lawan kat laman, kerana da gangguan tadi.

Hampir 2 jam kami di laman ni.. memang tak leh nak kemana jap lagi dah kena balik... jumaat ler hari ni.

Tak semena mena dengar riuh kukukan ayam hutan seolah2 terkejut keluar dari bawah pelepas sawit kering sebelah tempat kami melepak. Mohamad minta saya tinjau, .. saya terhendap2 dan akhirn ya satu penemuan sejarah... sarang ayam hutan dengan telurnye sekali.. tak pernah dalam hidup jumpa sarang ayam hutan. tengok ler simple dan praktikal.. atas ada sawit kering lindungi hujan dan binatang buas yang lain. memang susah nak nampak. Saya buat close up beberapa snap bagi kawan2 nengok. Yer ler ada kawan2 kita tak pernah tengok di luar sana.. termasuk saya sekali.

Saya tak usik sarang AH ni..sentuh pun tidak. saya cuma angkat satu helai daun dan snap gambar... takut dia merajuk dan tak mau mengeram lagi.. ade 6 biji telur semuanya. Dari colour telur saya rasa dah beberapa hari si ibu mengeram telur ni. mungkin seminggu lagi akan lahirlah generasi baru AH ni..Harap2 sebelum tengkujuh barat daya tiba, anak2 ayam yang comel berlari riang bersama ibunya... tengoklah.. hi best. nasib baik jumpa sarang ayam hutan. Mungkin kali terkhir jumpa... tak mungkin jumpa lagi. Tak semua orang dapat jumpa...hahaha

Lepas lepak hampir jam 12.00 tengahri, kami berdua pack dan balik. Balik dengan penuh kenangan. Kenangan hari ini mengindahkan memory sepanjang minggu... memory akan BB yang semakin cemerlang dilaman, memory akan terjumpanya sarang ayam hutan....

adesss sekian.

2 comments:

  1. pengalaman yang menarik... dlm 1000 org belum tentu akan jmp sarang ah mcm tuan.. hebat

    ReplyDelete
  2. iiih tak de ler en Kamal... mungkin diketemukanNya. Lagi pun pak su tak pernah jumpa lagi sarang ayam hutan...

    ReplyDelete