Tuesday, June 1, 2010

my new 'denak' merbuk

pertama sekali Assalamualaikum semua. pak su ni baru nak mula balik lepas relax for few years. yer le, banyak blogs yg ada, just refresh my mind about hobby lama. Ni dah pun dapatkan satu denak merbuk burung baru dari 'awie suk' ( pak cik sebelah isteri), kira kira sebulan lalu.

definisi utara.
1. denak.
kat kedah ni kita panggil 'denak' bagi burung yang tugasnya memanggil burung hutan. kat blogs famous ngan perkataan 'pikat'. yer ler tu, sama saje.

2. meratus.
ini term yang digunakan bagi menggambarkan burung merbuk yang sedang asyik berbunyi. kekadang sampai sejam dua, merbuk ni kalau dah betul2 galak. selalunya merbuk ni kalau dah asyik meratus, akan pejam mata. keasyikannya menyebabkan kekadang ada ketikanya mampu ditangkap oleh peminatnya, samada guna tangan, guna pukat dan macam2 lagi.

3, melarau.

merbuk melarau bila ianya memanggil kawan. sama dengan tekukur bila kita sebut lambung guk. lain lain tu pak su tak berapa pandai lagi. yer ler kita kongsi ilmu per yang ada.


Denak baru.

burung ni asal sebelah baling , kedah. nampaknya dalam pak su dok train dia, ade ler serba sikit. dah mula meratus, ada keruak bila kawan sampai dan ada juga kruaaa. tengok le minggu depan pak su cuba post gambar burung ni. nanti sambung cita, nak sambung dengan cash flow yang masih terbengkalai....

No comments:

Post a Comment