Monday, March 28, 2011

ella belajar tepi kolam - senduduk mekar.


Hari ni cuti rehat.. jut take a rest, cos org umah juga cuti. Juast to be together for another day. Jam 9.30 lepas sarapan bawa ella keluar... sengaja nak mengajar turun laman. ella belum begitu panas dan masih takut2. lebih banyak kali ke laman akan memberi confident dan juga semangat melawan akan timbul. Kali ni kali kedua ella turun ke laman.






Tempat pilihan pagi ini ialah perumahan Aman Jaya, sebelah lencongan timur. Biasanya tempat ni banyak burung hutan. tapi yang ada hanya sesuai untuk mengajar burung baru. Kalau nak simpan tu jawabnya kenalah merantau pergi lebih jauh.

Pemandangan disini memang indah... tengoklah...



















Laman pertama atas segerombolan pokok mati yang tingginya cuma 7 kaki. tempat macam ni baik bagi sessi mengajar.. cerah, nampak jauh dan juga senang mendapat burung hutan yang datang untuk ziarah ella nanti.



Suasana sepi, mungkin hujan lebat selama dua hari berturut2. Tapi pagi ni agak baik, matahari mula menyinar.. tapi kedengan burung merbah dengan mulut murainya mula bising... menandakan terdapat sang sewah ( predator) yang ada berhampiran. Ella diam sejenak bila merbah buat bising. Lepas beberapa minit ella melarau... kebiasan bagi burung baru... lepas tu melarau lagi beberapa kali. Nampaknya ok cos tak banyak hal .. dalam keadaan tenang dan tiada merbuk hutan, ella buka mulut...




Lepas 45 minit, pindah laman ella tepi jalan besar. dalam pokok rimbun, gantung ella. tempat ni lebih selesa dan ella segera gesel bula tanda hati tenang. Tak lama ella melarau, lagi berturutan kerana dengar ada satu burung hutan melarau seberang jalan.

















akhirnya jam 10.45 angkat ella dan pack balik. tak sesuai tunggu lama kerana keadaan masa ni burung hutan masih dalam keadaan berhati 2 kerana sang sewah masih bermaharaja lela. Mungkin seminggu lagi kalau hujan tak repeat, boleh rasa sessi mengajar diteruskan.

Sekian adanya, walahualam.

Sunday, March 27, 2011

RACIK OH RACIK - PART 5





Back to racik... Cincin Emas

Hari ini agak free. So tengok balik stok racik baru... tali dah disambung dengan benang dah 100 unit. tapi yang membuat projek tergendala tak boleh nak proceed cos tak de cincin ( no 8 ) dan juga tiang racik.




So ptg ni mula buat cincin untuk racik. Kerja ni yang paling malas nak buat. Bukannya ape, susah, lambat, kecik dan tah apa apa lagi. Semua alatan tukang emas kena keluar. Cutter, 'long nose plier' pisau kecil dan juga wire tembaga.


Di bawah alatan yang diperlukan.















Dalam sejam boleh buat hampir 50 tapi belum masuk quality control lagi. Lepas keluar dari tapisan mungkin boleh pakai 50% kut. selalunya macam tu. Sakit tangan nak buat benda ni... sudahlah kecil, halus lagi pun dawai keras, kalau tanpa plier hidung panjang, tak buat jawabnya. Cincin dibuat menggunakan paku kecil untuk buat bulatan kecil dan besar.



ni yang kira dah siap tapi lum ditapis.
















Selepas cincin dah ready.. kerja memasukkan pintalan benang dalam lubang cincin pun bermula. Ini pun suatu kerja rumit dek kerana semua memerlukan ketelitian dan lubang yang dimaksudkan hanya selebar jarun peniti. so kena bersabar dan tenang... selalunya bila dah mula buat ni, duk terperap atas meja kat luar berseorangan....

Bila dah dimasukkan cincin, dan dalam keadaan lingkaran, satu ujian terus dijalankan, jika melepasi ujian ini, ia akan disimpan, jika tidak terus dalam dustbin...

tali racik yang siap disambung dengan cincin dah ready untuk dipasangkan ke tiang racik...
















Selalunya lepas buat benda ni semua jari jadi kejang... masa bangun pagi, jari telunjuk dan ibu jari sakit yang amat. Tugas ni terletak pada jari2 berkenaan, so dia pun amat stress jawabnya. mungkin petang ini dapat 100 kut selepas QC.

Beginilah kerja kerja meyediakan racik yang digunakan khas untuk menjerat burung tekukur. Bagi yang alim memang dah familiar, tapi yang beginners tu, beginilah sebahagian kerja kerja yang perlu dijalankan.

So selamat belajar, semuga membawa manafaat.

yang baik darinya, hamba hanya melihatkan segelintir dari apa yang saya tahu.

sekian

Waluhalam.

Friday, March 25, 2011

Merbuk & Earth Hour






Earth Hour... Jgn lupa semua pemikat burung. Thts a job for u. Swith off ur light at 8.30pm tomorrow march 26th for an hour. Just to make our world cooler. hahaha

Just imagine how much energy we can save for the whole world just for 1 hour of electricity supply cuttin off.... tanya org EE ( electrical energineering).

Lawak pun lawak... tapi semua ni baik untuk kita... tiada yang lawak sebenarnya.

So jangan lupa semua, pemikat burung, pengail ikan, penulis blog cinta, penulis blog kreatif, penulis blog politik dan macam2 lagi... Jgn lupa Tokan, BR, Cik Gu Zul, Tan Sri Mudzaffar, Long Kedah, Zulkifli Ramli, Cynthia, Nurfaha, Ninashafinaz, Lepak boy, Mas, Dark chocolate, Pemburu Haruan, Myra, arie,Mr esokgurl,Mia liana, Kent 'the King', Keong Rambo, Che Jan, Mr Mudzaffar, Adib JB, R Rizal dan banyak lagi yang nama x tersebut... hehehe..switch off ur light for 1 hour ... 26/3..8.30pm.

Pemikat berintegriti, Pikat dihormati...

Dunia Sihat, Burung Sihat....

Thursday, March 24, 2011

Merbuk & Jebak - Part 1.

Pendahuluan.

Hari ni balik awal sikit kerana ada mesyuarat peringkat negeri di home town. Abis mesyuarat jam 4.30 so not worth goin back to office yang jaraknya 60 km. Sampai umah awal sikit dari kebiasaan. Ade le untung 1 jam rehat. hahha. Dah tiada benda nak buat, cuba tengok posting, stok rencana dah abis, fikir punya fikir buat keputusan cerita sikit untuk kongsi bersama hal jebak ni...

Definisi

Jebak dalam kamus dewan kata ," perangkap binatang". BI kata " a trap". sama saje. Boleh disimpulkan sebagai satu "alat untuk memerangkap binatang pilihan". Ini kerana da beribu jenis binatang yang boleh ditangkap menggunakan perangkap. So lain jenis haiwan ditangkap menggunakan perangkap yang berbeda. Kekadang jenis jebak yang fungsi dan bentuk yang sama digunakan untuk memerangkap beberapa jenis burung eg; merbuk, merbah jambul , tekukur dan seumpamanya. Contoh ketiga2 burung ini menggunakan perangkap yang mempunyai bentuk dan dengan konsep yang sama.

Konsep.

secara mudahnya jebak ialah alat memerangkap burung yang mengandungi 1 bahagian yang di isi dengan pikat (denak) dan satu bahagian lagi dikhaskan untuk memerangkap burung yang dipilih. Biasanya burung yang terperangkap adalah dari jenis yang sama dengan denak yang ada kerana ia menggunakan kaedah panggilan untuk melawan. Biasanya burung jantan v/s jantan. Ada juga kekadang burung betina ( mungkin janda) yang masuk perangkap . mungkin tergilakan denak yang ensem dan berhias cantik.

Jebak Itself




Jebak untuk burung merbuk menggandungi dua bahagian. Bahagian 1 ialah dipanggil rumah denak dan 1 bahagian lagi dipanggil perangkap.






Rumah denak.



Rumah denak berbentuk spara bulat bujur dengan diameter anggaran 8". Bentuk ini disesuaikan dengan kriteria burung merbuk yang suka berjalan, penjagaan ekor dan yang pentingnya ia selesa untuk satu trip yang panjang misalnya 6 hingga 8 jam. Dinding rumah denak menggunakan dawai halus yang disusun rapi agar denak tidak terlepas keluar. Terdapat fungsi tertentu susunan dawai dinding terutama bagi tujuan keselamatan serangan pemangsa lain seperti burung gud-gud yang gemar menangkap burung merbuk sebagai makanan. Fungsi kedua ialah membenarkan denak berperanan ketika berhadapan dengan burung hutan. Ada aksi tertentu denak bila berdepan dengan burung hutan yang boleh mempercepatkan burung hutan melompat marah ke perangkap yang disediakan....

Pelantar dan Perangkap

Bahagian ini menyediakan mekanisama mudah bagi memerangkap burung hutan. Lantai perangkap kebiasaannya sepanjang 18 inci dan lebar sama dengan kelebaran jebak... Lantai perangkap menggnakan dawai lebih kasar, disusun jarak 1.5" antara satu dengan lain sebagai alas supaya burung hutan tidak terkeluar bila terkena perangkap.

Satu lagi mekanisama mudah yang ada bersama lantai perangkap ialah buluh penutup yang disaring dengan rapun ( jala halus ). Buluh penutup ini dilengkapi dengan dawai spring yang lembut bagi memberi tindak balas menutup lantai dengan jaringan rapun ke lantai dan sekali gus menutup semua bahagian lantai perangkap. Penutup lantai perangkap ini berfungsi memerangkap burung hutan yang hinggap dilantai jebak.

Fungsi rapun bila memerangkap burung hutan dapat dilihat dengan jelas dalam post 'baby on board' dan "2nd catch of the season"..


Rapun ialah satu sirat ( anyaman ) seumpama jala yang dibuat khusus mengikut bentuk buluh penutup lantai jebak. Ianya di sirat dalam bentuk 4 segi bujur menggunakan benang halus. Ketahanan rapun penting kerana ia merupakan benteng terakhir memerangkap burung hutan yang diminati.

Dalam bahagian berikutnya InsyaAllah akan ditunjukkan bagaimana menyirat rapun untuk kegunaan sendiri...

Selain boleh menyirat rapun, saya juga biasa buat trap ni... gambar di atas tu buatan sendiri...

Sekian, selamat belajar . Walluhualam.

Tuesday, March 22, 2011

Merbuk & Orkid - part 2.




Lama jga kita tak bincang hal orkid.. so hari ni balik ke hal orkid....bunga kegemaran kaum wanita..so do somethin to please ur wife...hehehe

Pure White Butterfly Orchid ( hybrid )

Orkid ni ditanam 3 tahun lalu. setakat ni dah 3 kali berbunga. Yang bestnya ia keluar dari satu batang yang kemudiannya akan mengeluarkan bunga lebih dari 5 kuntum. Batang ini akan terus mengeluarkan cabang bila ranting yang pertama telah habis berbunga dan akan terus mengeluarkan bunga.

Teknik menanam.

Orkid secara semula jadinya ialah jenis parasit ( menumpang hidup dengan pokok lain ). Orkid ini boleh hidup dengan peratus cahaya matahari antara 70 - 90%. So it can survive under porch. Ia akan tumbuh memadai dengan sedikit arang didalam pasu 'clay' atau dalam bekas yang tidak menahan air. Saya menggunakan biji kelapa sebagai alas pokok ini. Mata tunas akan tumbuh dari pokok yang telah tua dibahagian atas daun. Mata tunas ini boleh dijadikan anak dalam semaian.

Tujuan tanaman.

Tujuan saya menanam orkid hanyalah untuk suka-suka... tidak ada tujuan kajian, komersial dsbnya.
So, ia lebih kepada mengisi masa lapang dan sekali gus menjadikan rumah kita lebih berseri dengan bunga-bungaan.

Hasil

Setakat ini orkid ini mudah mengeluarkan bunga setelah 1 tahun ditanam di dalam pasu. Bunga orkid boleh tahan antara 1 hingga 3 bulan. Cuba hindarkan dari terkena air di bahagian bunga.

So, cuba bunga orkid ini...mudah dan tahan lama.

Monday, March 21, 2011

Merbuk : Teknik Menjebak - part 2




Pendahuluan.

Sebagaimana lumrah burung merbuk merupakan sejenis burung yang cerdik, mudah dan keperibadian jinak merpati. Banyak teknik digunakan dalam memerangkap burung ini samada menggunakan racik, pukat dan gam pelekat. Walaubagaimana pun teknik menjebak merupakan teknik yang disukai ramai.

Mengapa Jebak ?

Sejak zaman dahulu kala, jebak merupakan kaedah memerangkap berbagai jenis burung. Ia disukai kerana kesenian yang digunakan adalah halus dan mempunyai tertibnya yang tersendiri. Hasil seni yang ujud dari teknik ini ialah:

a) Pikat akan memanggil dan memujuk burung hutan datang dengan niat untuk mengadu kekuatan. Perlu diingat bahawa burung juga mempunyai rumah dan kawasan penginapannya yang tersendiri. Kawasan ini atau ' territory' ujud setelah satu epik perlawanan berlaku antara 1 atau beberapa ekor burung jantan. Yang menang akan mendapat kawasan idaman, manakala yang kalah terpaksa mencari kawasan baru. Kawasan idaman dimaksudkan dengan kemudahan air, makanan dan juga tidak ketinggalan isteri atau burung betina.

b) Pikat yang garang dan berperestasi tinggi akan memanggil dengan alunan suara yang tersendiri, manakala burung hutan akan membalas balik susunan suara dalam berbagai nada dan bunyi. Dalam situasi inilah menyebabkan ujud satu bentuk alunan suara burung merbuk yang unik dan menghayalkan bagi peminatnya.

c) Teknik menjebak dapat dikenalpasti suara burung hutan yang datang kepada pikat. Jika ia mempunyai kriteria yang baik dan disukai, sudah tentu pemikat akan menyimpan dan menjaganya dengan baik dan teliti. manakala teknik pukat dan getah gam, suara burung hutan tidak dapat dikenalpasti.

Teknik Terjun.

Dalam banyak hal, teknik pemasangan, tempat dan juga waktu memainkan peranan dalam proses menentukan kejayaan memerangkap burung hutan.

Jika burung hutan dalam kategori 'cega', jebak harus dipasang dengan kedaan supaya burung hutan tidak dapat menghampir jebak atau pikat samada melalui bahagian belakang jebak, sisi datu pun hadapan. Jika ini berlaku, besar kemungkinan akan gagal memerangkap kerana burung hutan telah kenal, faham dan juga licik dengan teknik memerangkap yang digunakan. Burung hutan dalam keadaan ini ialah kerana burung berkenaan telah melalui pengalaman terkena pukat atau terkena jebak tapi dapat meloloskan diri atau pun telah melalui gangguan pemikat lain yang berterusan.

Dalam teknik terjun, tempat paling dekat antara burung hutan dengan pikat adalah lebih dari 5 ela. Dalam jarak ini image jebak dan perangkap yang disediakan agak samar. Burng hutan yang marah kepada pikat akan terjun didahan yang disediakan iaitu 'anggar' jebak.

Gambar berikut merupakan pemasangan teknik terjun oleh Otai Awang. Cuba perhatiakan tiada tempat bagi burung hutan menghampiri pikat kecuali pkok disebelah yang melebihi 5 ela dari pikat...



Teknik ini terpakai bagi kategori burung hutan yang cega. Bagi burung hutan yang tidak pernah menghadapi gangguan pemikat, teknik biasa boleh digunakan. Cubalah...

Segalanya adalah ketentuan Illahi. Kita hanya berikhtiar untuk mendapatkan sesuatu. Wallahualam.

Sunday, March 20, 2011

ella belajar naik stage





Hari ni off day... pagi lagi Otai Mohamad confirm nak keluar. Otai Awang pun dah ready katanya...so memandangkan kawan2 dah sedia, saya turut serta. Memandangkan siti masih uzur, tak sihat...terpaksa ajak ella keluar.

ella orang baru belajar, menyanyi belum lagi baik. suara masih putus2.. tambah tu masih takut dengan sekeliling. ape nak dikata, terpaksa bersama ella buat masa ini sehingga siti pulih dalam jangka masa dua bulan lagi. sungguh pun ella belum berlesen, namun boleh lah untuk bersama meneman kawan2. Ella perlukan banyak lagi masa latihan intensif sebelum dapat disahkan sebagai denak yang berkesan. kalau banyak masa bersama mungkin dalam masa 6 bulan lagi ok kut.

selepas beli sarapan untuk keluarga, jam dah pun 8.30pg... so cepat ajak ella siap2 ape yang patut. ella pun taklah banyak cakap, terus masuk dan kami bertolak ke tempat yang dituju.. stor JKR lencongan timur.

Sampai ke port kedua kdua Otai dah pun ready.. masing2 dengan merbuk dan tekukur.. dah siap psang pun. so cepat ambil lokasi berhampiran.



Selepas siap pasang, kami berkumpul, dan mulalah... makan ape yang ada. Awang bawa nasi lemak ikan bilis, Mohamad dengan bihun goreng telur mata kerbau dan saya dengan pak tunku dan sedikit pulut dengan ikan kering... iiiih best, lama tak makan pulut dengan ikan kering.

Suasana hari ini tak semeriah sebagaimana sebelumnya. mungkin hujan semalam dan nampak macam banyak pula sang sewah menghendap merata tempat. Alert oleh sang merbah banyak membantu dalam keadaaan macam ni.

Kami tak lama lebih kurang jam 11.30 pagi kami semua ambil keputusan pack dan balik...

Friday, March 18, 2011

siti setuju mandi pagi


Hari ni off day... we are off on friday and saturday. ambil kesempatan ziarah siti.

Keadaan siti tengok kcian... tak selesa. Badan comot kena getah. sungguh pun minyak disapukan seluruh badan, nampak macam keras saje bulu dia. so ambil keputusan mandi dan syampoo siti... isteri kata guna shampoo nuskin..its a bit mild, sesuai dengan siti.

so masukkan air dalam basin dan campurkan sedikit shampoo. saya cuci seluruh badan dan ekornya sekali...nampak ok dan berkesan. minyak yang kat badan segera keluar...siti diam semasa mandi..nampak kerelaannya . may be it feel much better with warm water. selepas dibersihkan, segera gunakan hair dryer untuk keringkan siti...



tengok keadaan siti selepas mandi dan syampoo















Mengikut Otai Mohamad, its take a week before siti is well groom again. so kena bersabarlah. sebelum hantar siti kerumah, isteri bantu sapu ubat dibahagian peha dan dada siti cos a bit scratch. hope siti wll be well again soon.

Thursday, March 17, 2011

SITI PULANG : DENGAN PAKSA



Hari ini 17hb March, 2010 merupakan hari yang cukup gembira, cukup best... siti pulang kepangkuan keluarga, setelah menghilangkan diri genap 2 minggu. Its all happen in a very spotaneous way...








1. Alkisah....

Petang keluar kejap jalan2 ke bandar SP, balik sampai umah dah dekat 7.15pm. Sementara menunggu maghrib, pegang penyapu dan cuba buat clearance daun-daun kering yang ada kat pokok bunga dan juga gate depan. Tak semena2 dengar siti menyanyi kuat. Nyanyian menunjukkan ia akan tidur. Segera menapak hala kepokok hiasan yang ditanam oleh majlis bandaran selari dengan jalan depan rumah. Pokok rendang setinggi 10 kaki dengan ranting paling rendah setinggi 8 kaki. Jarak cuma selang 5 pintu dari umah. Setelah pasti siti tidur di situ, segera buat persiapan...

2. Huk Hak Huk Hak.

Pertama yang dicari ialah lampu suluh...khabarkan isteri yang siti tidur sebelah rumah jiran.
" ru sure siti is there"
" of couse very sure, i heard her song".
"Lampu suluh ade'"
ada tapi xde battery".

Sepantas kilat naik motor ke mini market... beli 4 battery lampu suluh, dan tak lupa plasticine ( trade mark for modelling clay). Getah pelekat sudah disediakan sejak balik dari langkawi tempohari ( guna getah untuk melekatkan tikus..hehe). On the way back capai 5 helai daun kelapa muda yang ditanam hiasan tepi jalan.

Cepat siapkan lidi kelapa sebanyak 5 batang sepanjang 1 kaki dan disalut dengan gam getah tikus. Lekatkan segumpal plasticine dihujung galah kecil. 5 bilah getah pemikat siap sedia dihujung galah.

3. First Attempt.

Bergegas ke bawah pokok dan menyuluh mencari siti. Puas mencari tak juga jumpa. Semasa mencari bapa Raven sampai dengan crv singgah bertanya..." abang buat ape?"... "aah.. i lost my bird. Its seem she's sleeping here". "ooh try ur best to get back" "Gd luck" " ya thank you "... and drove away.

Kejap isteri datang menemani... saya terus menyuluh semua bahagian hingga ke pucuk pokok. iih mana siti, tak nampak lah... kemudian sya menyuluh ranting yang rendah sekali. tak semena2 tersuluh bahagian hujung julai ditengah jalan... dan itu dia..siti tidur rendah hanya 8 kaki dari tanah. nampak cantik dengan sinaran lampu suluh.

Memandangkan siti tidur rendah, saya padamkan lampu, cuba melekatkan getah kebadan siti dengan galah tadi...nasib entah camana, seumur hidup tak pernah menyuluh dan menangkap burung dengan cara ni... siti terbang naik keatas kearah sebaris pokok sound barrier yang ada diseberang jalan setelah terasa gegaran tangan saya menyentuh daun di sebelahnya. ooh ya Allah, tak semena2 siti terbang masuk semula di pokok yang sama dengan berpandukan cahaya lampu jalan tiang letrik . Alhamdullillah...

4. Second Attempt.

Isteri menyahut.. "tu dia masuk semula"
"aha"
Saya menyuluh dan nampak siti tinggi sikit dari tadi. Saya tak mahu terlepas lagi... amat terseksa bila siti tak ada bersama.

" please hold the light and shoot straight to siti"
"mana tak nampak pun"
"aah.. sini sikit"
" aaah tu dia"

Dengan pertolongan isteri, saya mengangkat galah dengan getah pelekat dihujung. saya tidak teragak2 lagi melekatkan lidi bergetah kebadan siti. siti terlekat pada getah dihujung galah dan saya turunkan perlahan2. Lebih kurang dua kaki dari tanah, siti jatuh dan tak mampu nak terbang. Saya tangkap dan segera bersyukur kepada ALLah .. " Alhamdulillah".

5. Siti IS Back.

Sah siti dah dapat kembali. Saya minta isteri dapatkan minyak masak dan kami berdua cuba meleraikan getah yang ada di badan siti dengan minyak. Hampir setengah jam proses dan dapat merasakan badan siti taklah begitu strong... maklumlah, mungkin payah nak dapat makanan. Shukur siti tidak cedera dalam proses menggenakan getah tadi... dan siti dimasukkan semula ke rumah asalnya.

6. Meraikan kepulangan Siti.

First call is to Awiesuk, then to Otai Mohamad and then to Otai Awang. Otai Mohamad menasihatkan agar siti disapu dengan tepung... so dapatkan tepung dan sekali lagi sapu tepung di sekeliling badan siti.

Selesai semua kerja, cepat menunaikan perintahNya... tergendala kerana urusan mustahak nak dapatkan siti....

7. Im really happy with the outcome... siti is back.

saya sayang isteri... saya juga sayang siti.

8. MOral of the tragedy... hendaklah menghargai apa yang ada bersama kita, kerana itulah pemberianNya. Rasailah betapa perit jika yang kita sayangi tidak lagi bersama kita.

Saya akan menjaga segala yang ada bersama saya seadanya.. sebaik2nya... sesayangnya...Shukur Alhamdulillah, Allah memakbulkan permintaan saya supaya siti dapat bersama kami sekeluarga...

Jodoh dan pertemuan adalah kehendakNya...kita insan yang kerdil hanya mampu berdoa ... memohon pertolonganNya.

Amin.... YA hooooo.

p/s... tiada gambar semasa proses membersihkan siti cos battery camera is zero...

Wednesday, March 16, 2011

TEKUKUR GARANG BARU BELAJAR

Sessi penggambaran bersama Otai Awang, ada juga saya ambil video burung baru beraksi.. Ia juga milik Otai Awang... tapi Otai ni masih junior. So we call it Awang Junior.

Minta otai otai yang lain komen, camana burung ni. Penggambaran dibuat dalam studio sawit tua...


RACIK OH RACIK - PART 4







1. Pendahuluan.

Sekian lama tajuk racik diketepikan... kini kembali dengan info yang boleh membantu anda yang berminat...

dah 2 hari kerja kerja penyambungan tali nylon dengan benang dilakukan. bukannya ape,.. ramai kenkawan nak dapatkan set, so sengaja tolong kekawan sediakan racik agar mereka happy g memikat... sekali kita berbaik dengan orang, 10 kali menjadi ingatan dier orang... petua mat jenin...

2. Tujuan

Dalam menyediakan racik, salah satu proses yang rumit ialah kerja kerja penyambungan tali nylon dengan benang. penyambungan dibuat dengan benang bagi maksud bila racik terjerat kekaki burung, ianya lebih mudah terlekat berbanding lingkaran yang dibuat selain dari benang.
Panjng tali ini dipintal halus sepanjang hampir seinci atau diameternya lebih kurang sama saiz dengan kaki burung yang hendak dijerat. Jika burung itu jenis berkaki besar seperti merpati, lebih besar lingkaran benang diperlukan.

Penyambungan dibuat melalui kaedah sama dengan kita mengikat tali pancing dengan mata kail. kerja penyambungan ini memerlukan latihan amali yang intensif...kehalusan seni penyambungan ini akan lebih mencantikkan lagi seni pembuatan racik

3. Sejarah

Zaman dahulu kala, memandangkan tiada benang pada ketika itu, orang dahulu kala menggunakan benang dari daun nenas... teknik menyediakan benang dari daun nenas lebih rumit... paksu pun tak tau..heheh

4. Teknik.

Tali nylon di potong sepanjang antara 11 dan 12 inci. manakala benang sepanjang 10 inci. Tali nylon di lipat di bahagian hujung dan benang di ikat kemas supaya rentapan burung yang terjerat di pastikan tidak terkeluar. Benang yang telah diikat tadi di pintal dan kemudian di sambungkan dengan cincin... Racik yang baik akan memastikan jeratan pada kaki burung terikat kemas, tidak putus dan lebih malang bila sambungan terputus akibat rentapan burung bila cuba melepaskan diri...

5. Dalam operation management, jika pembuatan racik hendak di komersialkan, line proses yang patut ujud seperti berikut:

Job Shop 1.... penyediaan tiang racik
Job Shop 2....pemotongan tali nylon 11 inci
Job Shop 3....pemotongan tali benang 8 inci
Job Shop 4....penyediaan cincin
Job Shop 6....Kerja penyambungan tali nylon dan benang
Job Shop 7....Kerja memintal benang
Job Shop 8....Kerja memasukkan benang dengan cincin
Job Shop 9....Kerja melekatkan tali nylon dengan tiang racik
Job Shop 10....Kerja merangkaikan set racik
Job Shop 11....Kerja menyediakan alas sarang racik
Job Shop 10....Kerja menyediakan rotan frame sarang racik
Job Shop 11....Kerja melekatkan alas sarang racik dengan frame racik
Job Shop 12....Memasukkan racik dalam sarang racik supaya menjadi satu set...


hmmm banyak juga kerja.. dibawah segumpal tali ikatan nylon dan benang yang dalam proses pembikinan.







Allah lebih mengetahui segalanya.. patik yang hina hanya mencoretkan sedikit dari selautan ilmu milikNya.

Tuesday, March 15, 2011

merbuk & orkid - part 1



Merbuk kesukaan saya... satu hobby yang unik yang hanya diikuti oleh segelintir masayarakat zaman ini. ia meruakan satu warisan yang telah dilalui oleh zaman moyang kita lama lama lama dahulu. mungkin sebelum Parameswara lagi kut....

Dalam proses membuat keputusan, manusia akan dipengarhi oleh 2 unsur, pertama is fikiran dan keduanya ialah hati. Jelas sekali jika some1 with gd education will help in making a good decision, tapi jika fikiran some1 terganggu ( eg: depression, anxiety, stress) dan macam2 lagi yang berjaya mempengaruhi keputusan secara jelas, its good for u to have a hobby which after a long week of hardwork, u will get a good and healthy refreshment. Those who are workin with head are prone to this type of diseases such as stress and worse still depression. pilih lah hobby yang kita gd with not just follow others with the same. So thts is y, certain decision are so rude and unacceptable were passsed to the subordinates... hahaha so baik ada sikit hobby yang bleh jadikan kita fresh dan tidak membuat keputusan dengan hati. Ikut hati mati, ikut rasa binasa...saya cari merbuk...tak le gila sangat sampai x balik rumah. saya pun ada 1 ekor saje...ella.

Isteri saya suka orkid... tapi hanya bunganye.. so the rest i have to take care of it. didik orkid lebih dahsyat dari segala bentuk didikan. bayangkanlah boleh ke kita bersabar jika orkid kita selepas 1 tahun masih tak nak kasi bunga. ada orkid kat umah yang telah 3 dan 4 tahun masih dengan stail dia... tak nak bunga.. so kesabaran penting dalam menjaga orkid. tapi yang lepas lepas kalau dah3 tahun baru bunga, bunganya mesti alamak susah nak cakap,, cantik yang amat teramat.

both are potential to business. orkid lovers are the same as bird lovers. no matter what, when in touch wth orkid, kalau tak beli pun mesti berhenti dan tengok... hahaha satu kegilaan yang hanya hati yang tahu. Begitu juga dengan burung, dapat dengar sekali siulan burng, hati jd fresh.. hahaha.

below are some orkid which are home grown... not much here i'll upload later. All the pics are with the 2nd pc which are sick now...

few of it are awesome...






Anak Pesom Beraksi 3

Dua hari lepas bersama Otai Mohamad dan Otai Awang ke Ladang Kuala Muda. Saya hanya jalan jalan untuk mendapatkan bahan.. Mohamad dengan merbok dan tekukur, manakala Otai Awang dengan anak pesom. Dibawah sessi rakaman anak pesom BB dalam studio kebun getah...nikmati lah kemerduan anak pesom Otai Awang...


Monday, March 14, 2011

Tekukur Garang Depan Rumah

Tekukur ni ada sepasang depan rumah... dah sebulan burung ni berkampung depan umah. sya minat dengan suara dia... tinggi dan lancar. Guk 1 dan paling best selalu melepak ke udara macam kapal terbang... gambar saya rakam pada jam 1.00 tengahri... dengarlah sedapnya alunan suara burung ni..kemerduannya membuat saya begitu asyik. kemerduan pemberian Tuhan. kita insan yang kerdil diberi kelebihan menikmati kemerduan ini. Alhamdulilah.




Saturday, March 12, 2011

ella SETUJU TINGGAL SERUMAH




1. Mulanya.

Orang pertama yang mendapat berita kehilangan siti minggu lepas ialah 'Awiesuk' ( Ah Wee ialah nama Pak Cik saya.. Adik kepada Bapa Mertua saya or lebih tepat lagi Adik lelaki kepada Bapa Isteri saya, manakala suk ialah pangkat dalam keluarga cina). Jawapan yang diterima ialah " Aiya, macamana boleh lali, sudah lama luluk ".."oh mungkin dia tak mau luluk sama lu "... "lak apa, nasib la". Itu saja jawapan pendek dari Awiesuk. 5 hari kemudian Awiesuk call again... "lu mai lumah angkat ini Awiesuk punya.Awiesuk boleh cali len". "Tak per le Awiesuk, biarkan saja. dah nasib...rasa macam tak mau lagi". Begitulah ceritanya bila Awiesuk membenarkan ella untuk tinggal bersama saya... heh hehhhhh.

Hari ini de appoinment kat Baling, so pukul 1 masa break tengahari, ambil masa kerumah awiesuk dan fetch ella balik.

2. Sejarah.

Sebenarnya siti dan ella adalah rakan yang dibawa balik oleh tyson. Dulu tyson tinggal bersama saya, tapi pada 1993 bila mendapat cuti belajar saya serah tyson kepada Awiesuk kerana ...tau ler belajar kat kl, dan tu lagi hilang minat. tyson berbadan tegap, selalu ke gim, suara lantang dan bila digelanggang selalu mengasak tak habis2. tak ramai yang berani berdepan dengan tyson...so tak ramai le tyson bawa balik member... tapi member yang balik bersama tyson memang kaw punya...

Awal 2010, tyson memang dah nak balik rumah kerana dah ramai penghuni baru kat rumah Awiesuk. Persiapan dah buat nak bawa balik tyson... tapi apa kan daya, tunda seminggu lepas seminggu kerana sebok. Akhirnya Awiesuk kasi tau yang tyson diserang tikus montok dan mati dalam rumah...

Dari mulanya tyson ajak balik rumah mulanya ialah ella,, kemudian siti dan kemudian da beberapa lagi. tapi Awiesuk kata suara manis dan sedap ialah siti dan ella. siti belajar dulu ke gelanggang, kemudian pada 2010 siti pindah kerumah saya. masa tu siti baru rakam 1 lagu,, tapi sejak setahun ni dah rakam 6 lagu, best lak tu...so kira siti memang dah leh confirm sebagai penyanyi dan dah boleh g gelanggang besar... tapi sayang dah lari tinggal rumah.

Kini ella dah datang, ella saya kasi tinggal rumah siti.. lagi pun rumah tu kosong...tak baik takut diserang anai anai. Awiesuk kata ella dah boleh menyanyi... dah rakam satu lagu.. lagu kampung jer.

3. ella.

ella nampaknya badan leh tahan, gempal. tengok pada pakaian style jer.. banyak manik kat leher. mulut kecik dan leher jinjang. Awiesuk kata suara ella lantang.. sesuai lagu yang heavy dan nada panjang. Tak tau camana lagi .. mesti kena train lagi... sekurang2nya kena ler kenal mengenal santara satu sama len.


4. Harapan
Harapan jelas iaitu amat berharap agar bila ella keluar jumpa dengan siti dan sekali gus pujuk siti balik rumah... Itu tugas utama ella. tugas len ialah bawa balik rakan sebaya yang lain.

5. Hati ella mesti bersih seputih bersih bunga orkid ni...

















dan semestinya ella mesti suka orkid dark red ni yang baru berkembang.. mungkin tunggu ella cos dah setahun lebih tak pernah nampak bunga...



















6. Penutup.



harapan kami ialah ella akan bahagia disini. ella akan selesa dirumah baru ni... semuga ella selamat bersama saya.... ya beda beduuuuuu

Semua yang indah adalah dari Allah, hamba yang kerdil hanya mencoretkan keinginan... Wallahualam.

Wednesday, March 9, 2011

INDAHNYA MAYA - part 1

SITI MASIH HILANG


Hingga hari ni dah genap seminggu siti menghilangkan diri. Tanpa berita, tanpa khabar. Cal pun tidak, kirim salam pun tidak... itu lah perangai siti. Bayangkanlah bila bangun pagi lepas subuh siti terus menyanyi lagu kegemarannya... dengar dengan terang hingga ke bilik atas. Dan kini, waktu yang sama, apa suara pun tak kedengaran. Lagu siti yang merdu dan menyayat hati hilang sama sekali. yang tinggal diri ini dan juga kesejukan angin pagi.
Frust betul.


Nak buat laporan segan pulak. Yang salah kita, tak pandai jaga siti. Kat semua otai pasal kehilangan ni dah pun bagi tau. Otai Mohamad di taman keladi, Otai Awang di sebelah Kg Raja, Otai Od di pejabat.. Otai hairil orang muda Pahang pun dah tau. Sampai engineer mohamad pun dah tau. Semua cakap sabar, sabar... siti akan balik. sabarlah..

Hingga kini hanya nampak kelibat siti depan rumah dua kali. Itu pun bila peah (kawan punya) di bawa datang dan bermain atas pokok depan rumah. Garang sekali bila peah menyanyi dan siti terus menyahut tanpa buang masa. Siti datang dekat, bertengkar dengan peah garang . Semua kata nista yang selama ini jarang didengar keluar dari mulut siti. peah pun apa kurang, mengancam sampai nak bergaduh... tapi siti lagi cerdik. dia tahu yang peah mempunyai niat jahat. siti nampak depan peah ada jala...langsung siti tidak menghampiri peah. siti dah faham apa yang peah akan buat kalau dia dekat. siti tetap dengan keputusan berdiri tuguh lebih kurang satu depa dengan siti. siti tak dapat berbuat apa-apa. peah tak dapat nak tampar atau tarik rambut siti. lama siti berdiri disitu. hampir dua jam. akhirnya siti bosan dengan gelagat peah yang mengancamnya. siti ambil keputusan panjat pokok lebih tinggi dan lepas tu terus pergi main kat padang sebelah...

Yang jelas siti suka bunga.. mungkin dia pergi rumah yang ada bunga orkid ni...


atau pun dia singgah hingga lupa nak balik bila tengok halaman rumah ada okid ni




atau tengok bunga ni..




















Semasa seminggini saya bersihkan rumah siti. Tempayan air dan tabung beras dicuci bersih. harapan masih ada agar siti balik dengan rela. balik dengan sendiri. muga siti akan bertukar fikiran setelah lama diluar. Banyak kemungkinan berada dalam fikiran..mungkin siti bergaduh dengan kekawan sebaya. mungkin siti terjebak dengan gejala sosial yang lain. lebih menakutkan terjerat dengan geng rempit... merayau sampai pagi tanpa tujuan... lagi takut jika siti kemalangan dan cedera parah...banyak ancaman diluar sana...




salah satunya macam buncit ni... nampak saja tidur , tapi dalam hati..Tuhan saja yang tahu.










tapi siti tak macam buncit... buncit suka baca buku, kekadang tertidur ... sampai susah nak bangun pagi.....
















Hingga tika ini masih terngiang-ngiang di kepala akan siulan suara siti. Pada waktu sebeginilah
( 7.15pm) siti ambil keputusan lari dari rumah...setiap hari balik dari kerja, diri ini akan menempuhi waktu ini..waktu siti keluar dari rumah.

siti baliklah, ampunilah kesalahan saya yang dengkel ini. selama ni pun kita tidak pernah ada sengketa. tidak pernah ada benci membenci... yang ada cuma kasih dan sayang...

siti baliklah...sayang siti..

Monday, March 7, 2011

RACHIK OH RACHIK - PART 3



1. Sarang Rachik.

Sesudah racik siap dirangkaikan menjadi satu set, kita memerlukan satu tempat khas untuk menyimpan. Ini kerana:

1.1. Racik hendaklah mempunyai lingkaran bulat. Memandangkan rachik dibuat dari tali nylon lembut, jika salah simpan rachik akan menjadi bujur telur dan sebagainya, bila dipasangkan menjadi sukar kepada objektif utama iaitu mengikat kaki burung. Dengan itu satu alat khas di cipta bagi menyimpan rachik agar kekal bulat lingkarannya.

1.2. Racik juga merupakan jalinan tali benang dan nylon yang agak banyak dan panjang hampir kepada meter. Memandangkan ianya meupakan satu rangkaian, ia perlu dalam keadaan kemas dan tidak kusut. Amat malang bagi pemikat jika racik kusut semasa aktiviti memikat sedang on. sedemikian ia memerlukan sarang racik bagi tujuan ini.

2. Rupanya Parasnya.

Ia merupakan satu anyaman halus alas sarang yang diikat kepada kepada satu urat rotan yang diraut halus dan bulat. contoh yang jelas seperti gambar dibawah.

3. alas Sarang.

Alas sarang dibuat dari tali nylon bersaiz agar kasar. Ianya dianyam mengikut susunan bulatan kecil. Ayaman ini memerlukan tali nylon yang kepanjangannya mengikut kehendak pemikat.Jika berlaku kekurangan tali dan anyaman masih pendek, cubaan untuk menyambung dengan tali nylon tambahanadalah satu perkara mustahi. Sedemikian, panjang tali nylon bagi membentuk alas sarang mestilah tepat. Tidak upaya selain membuag saje jika tali anyaman adalah pendek. pembikin racik yang mahir dan berpengalaman akan melakukan lingkaran ayaman dengan cantik, kemas dan sama bulatan.

Ini adalah contoh alas sarang racik.





4. Sarang..

Selepas alas sarang disiapkan, dapatkan rotan halus dan alas sarang diikat bersama dengan rotan bagi membentuk lingkaran dengan tali plastik. Bentuk sarang racik yang siap seperti dibawah.

a onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://4.bp.blogspot.com/-uXlvFAjJB8I/TW_CJYxV_PI/AAAAAAAAAGM/6tOkwqalMEE/s1600/DSCN2146.jpg">


Sarang racik yang baik akan menjadikan racik kita dalam keadaan bulat dan tidak kusut dan akan memudahkan operasi memasang racik semasa memikat.


Demikian adenya.


hanya Allah yang mengetahui akan ilmu dialam ini. Kita
dianugerahkan hanya segelintir dari selautan ilmu yang ada. sama sama kita berusaha menambah ilmu dan memperbaiki pe yang telah ada. Wassalam.

Saturday, March 5, 2011

BIBIR MESRA JIWA PARAH

Jadual minggu ini agak ketat... banyak yang penting kena buat. Bermula dengan plan tindakan, pengarah kata pembentangan pertengahan Feb.. banyak unit belum siap, drag to awal March, tapi minggu ini pengarah masih lagi outstation.. minggu kedua baru ada. So tentatif weeks should be in the 3rd.

Kebiasaannya sebelum 10hb tiada jadual untuk out station... tapi ada satu hal yang terpaksa pergi jengok kat langkawi. Last year projek . KL asyik tanya progress... so contact sana, contact sini.. akhirnya 4hb moh Langkawi.

Terbayang difikiran, ooh makanan dan minuman siti .... Nanti air minuman di tempayan kering kesian, ni musim kemarau. Lepas ambik anak kat sekolah, jam dah pun 7.10pm. cepat-cepat urus pasal siti dan 2 kawannya kat belakang. Urus yang kekawannya dulu cos dia orang ni orang baru, macam nak pecah gelanggang kalau dekat. maklum baru 1 bulan join our family. tak berapa kenal lagi.

sampai giliran siti, rasa macam hilang tumpuan. sepatutnya tak perlu cuci cawan, just masukkan air. tapi tangan ni gatal buka pintu rumah siti, dan ambil cawan. yang tangan kanan pegang handle rumah, biar tangan kiri jenguk dalam rumah. tak semena2 siti nampak ruang kosong antara pintu dengan tangan. ape lagi, terus cabut dikala hampir senja.

Aduh... siti. kenapa macam ni, kan hari dah nak gelap. nape nak tinggalkan rumah. siti memang tak mau dengar cakap. melakukan sesuatu yang tak pernah dilakukan...keluar juga.

Selepas siti keluar rumah, rasa macam ooh hilang segalanya.... lama kelamaan, perasaan tadi hilang beransur2. Ajal maut dan segalanya ditentukan Illahi... Dah ditentukan. Siti tak mau lagi tinggal bersama. Kalau rasa tak senang diluar , balik lah. pintu rumah sentiasa terbuka untuk siti...

Moral Of The Tragedy... jangan ambil mudah...jangan buat sesuatu yang perlukan tumpuan tinggi dalam waktu tergesa-gesa...


Semuga siti bahagia diluar sana... sayang juga dah 3 tahun bersama.

Begitulah adenya... Wassalam.

Thursday, March 3, 2011

BACK TO LANGKAWI - a journey 1

Ada lagu back to bedlam yang menyayat hati... back to langkawi memberi nostalgia yang diri sendiri saje yang tahu.





hahaha... today on duty to langkawi... lama gak tak kesana. Teringat masa tahun 80an bila mula posting ke sana. Disanalah saya mendalami ilmu meracik tekukur dari sahabat di sana. di sana juga dapat pengalaman teknik dan cara melaman ditanah berpasir..





On my way... destinasi kali ini Pulau Tuba...
















Approaching Pulau Tuba... cantik.



















Dah pun mempunyai jetty. The main jetty and several small jetty connecting to other side of pulau tuba island. We are at samll jetty ...Our job is to visit on going development in Pulau Tuba Timur... hei best.













Barang lama masih kekal... betapa kukuhnya dan banyak khidmatnya sebelum yang moden diujudkan.













Ini yang baru...












masuk kampung pulau tuba terus dengar burung tekukur berdeguk... otw intai, oh rupanya atas sangkar layang sebelah rumah. Suara sedang, tinggi guknya. memang mengancam jika saya yang punya...

kemudahan ni banyak membantu indastri pelancongan dan juga perikanan.

makan tengahri...

ikan bakar, ketam, udang dan ulaman... semua fresh.















semuanya indah jika ianya dimakan dengan hati dan bukannya nafsu. Sememangnya enak makanan hari ini. Sungguh pun simpel tapi sungguh menyelerakan. maklum makan tengahari kul 12.00 tengahari dan seramai 20 org ambil bahagian...







and at last got to get home..





bye langkawi. InsyaAllah datang lagi...